FINN KONYHA
2006.06.03. 00:28
A Runeberg torta receptje
Finnországban február 5. a nagy nemzeti költő, J. L. Runeberg napja. Ilyenkor nyelvrokonaink a kötőről elnevezett süteményt eszik. A legenda szerint Runeberg minden reggel ilyen finomságot lakmározott.
8 db sütemény elkészítéséhez: Végy 100 g vajat, keverd össze 1 dl cukorral! Végy egy tojást, keverd ezt is hozzá, majd tedd félre! Egy másik tálban keverj össze 1 dl zsemlemorzsát, 1 dl lisztet, 1 dl apróra vágott mandulát, és fél kávéskanál sütőport! A két tál tartalmát jól keverd össze! Ezután a masszát rakd 8 formába (lehet papír is), majd ezeket a 200 fokra előmelegített sütőbe 15 percre! (a porciózást ízlés szerint másképp is el lehet végezni). Díszítés: A megsült tészta tetejére porcukorból és egy kevés vízből fehér körlapot formázunk, majd málna- vagy eperlekvárral koronázzuk meg a süteményt.
Jó étvágyat! Hyvää ruokahalua!
|